PROJECT PROFILE: Chaddesley Corbett Forest School Pavilion


PROJECT: Forest School Pavilion
LOCATION: Chaddesley Corbett, Kidderminster
COLLABORATOR: Chaddesley Corbett Endowed Primary School
PROJECT TYPE: Design Feasibility

Chaddesley Primary School serves the rural community between Kidderminster and Bromsgrove. They have developed a reputation of excellence in developing a creative curriculum, with a focus on sustainability in their teaching and running of the school. The school participates in the Forest School curriculum – ‘an innovative educational approach to outdoor play and learning.’ The philosophy of Forest Schools is to encourage and inspire individuals of any age through positive outdoor experiences.

In October 2012, the School moved into a new building, designed to enhance the school’s environmental credentials with a building that utilises a renewable CHP energy system and features a green roof. The school sits on a site designed to manage the local ecology and flood levels with a Suds (sustainable drainage) system.

This project asked students to propose a permanent outdoor pavilion that would house the school’s forest school activities on their new grounds. The design was to function as a class room, but also integrate to the rural environment, encouraging students to play around and along the structure to fit in with the Forest School initiative.

Part of the process involved engaging with pupils from Year 4 and Year 5, participating in a number of workshops design by our Co.LAB students to encourage the pupils to introduce their own ideas into the design. These were then incorporated into the proposals and presented back to Chaddesley Corbett for feedback before completing the final design.

%d bloggers like this: